Jelige: petermek

Beküldte: admin, 2013-06-21 20:40:45  | Címkék: ,

Improvizált termékbemutató

Tessék, tessék! Világra szóló akciók, csak itt és csak most. Meghökkentő ajánlataim vannak az ön számára! Most rendkívül olcsón juthat egy kihagyhatatlan leárazás keretében „jótanácsokhoz”. Csak tessék, tessék!

                                           *

Szemfényvesztés és reklám. Jól ismerjük a média erejét és hatásait. És mégis, tudjuk, de engedünk az ördögi csábításnak. Mechanikus made-in-japan robotokként követjük a divathullámokat: zene, ruha, közízlés. Globalizáció, kapd be! Mégis Isten áldása vagy: török fűszer, japán laptop, tájváni póló, kambodzsai farmer, kínai cipő, dél-koreai autó, amerikai film, angol tea, orosz gáz, szaudi olaj, soroljam még? Fáradjon be a teszkó és társai hiper- és szupermarketekhez és figyeljen: profit, profit, profit. Mekkora ötlet már ez az automata, önkiszolgáló fizetés is… Nem kell fizetni még a minimálbéres diákmunkás szerencsétleneket sem, akik 12 órai monoton gürizésben egy kompjúter mögött csak vonalkódot olvastak le. Szánalom és gőgösség mindenfelé. És mi mit teszünk? Ugye ön is csak fogyaszt és éldegél. Mert nem tud mást tenni. Ne magába keresse a hibát: a rendszer és a tömeg hatalma. Keveseknek ez az érdeke, a sokak meg beszopják. Nyugodjon meg, így megy ez már évezredek óta. Spartacus sem tűrt, nekünk se muszáj. Kérem, gondolkozzanak el egy kicsit, hogy élnek manapság: elégedettek ezzel? Ezzel itt körülöttünk?

Ott az úr a sarokban, ön, igen, ön nem ért egyet? Jól hallom, nem viccel ugye? Ön hisz még ebben? Ebben az elkorcsosult, szent eszmében: világmegváltás? Ez a terve? Készülget a nagy világforradalmi ötlet, regény, esszé? Hmm, pörög a kis agyacskája már körülötte. Azt mondja a kedves vevőm arab kávéval spannolja magát. Örüljön, hogy még lehet kapni, majd egyszer elmúlik ez az idő is. És van egy másik rossz hírem is: nem magának kell megváltania a világot. Adja fel és hallgasson végig, kérem.

Nemrég néztem meg egy filmet: a Holt Költők Társaságát. Biztos látta, Robin Williams, Welton akadémia, Walt Whitman. Megvan? Carpe diem. Ragadja meg a napot, ó kapitány, kapitányom. „Zajlik a nagy színjáték és te is hozzáírhatsz egy sort.” Úgy éljen, hogy élvezze amit tesz és kap közben. De egyre figyeljen: „Úgy is ki lehet szívni az élet velejét, hogy nem akad meg a csont a torkunkon. Valamikor merésznek kell lenni, valamikor óvatosnak és az okos ember tudja, mikor melyiknek.” Vállalja a sorsot, amit ott fenn magának osztottak, de maradjon határok közt! Küzdés az élet maga, ahogy egy nagy magyar írónk az Úr szájába adta: „Mondottam – ember küzdj és bízva bízzál” még ha tudja is, hogy kín és szenvedés a kacskaringós, egyelőre szürke útja. Ha feljönne a napfény és látná a kikövezést, talán már nem lenne olyan izgalmas, mint így esengve, megbotolva, tapogatva, tapasztalva eljutni a célhoz.

                                           *

Köszönöm, hogy meghallgattak. A pénzt a kalapba legyenek szívesek. Az érdeklődőknek pedig állok rendelkezésükre. Csak tessék, bátran kérdezni, kötekedni, nyitott vagyok a véleményekre. Á, jöjjön csak, jöjjön. Remélem nem haragszik rám, hogy az előbb úgy lehurrogtam a nagy terveit. Van itt hátul egy üveg vodkám valahol, tessék hátrafáradni velem és mindent elmagyarázok.

Pertu. Nézd Barátom, tudod, hogy megy manapság. Satnya, cudar világ lett ez. Én sem így képzeltem el: szerettem volna művész lenni, de megtörtem. Megtört a vállaimra nehezedő, vasöklű szféra: ez itt, igen, ez a szeretetreméltó, átkozott hely. Televíziós eladóművész lettem. Nem értettél félre, hiszen látod: célom értékesíteni, amim csak van. Beálltam ezekhez, a sátánt szolgálom én is. Szabadidőmben viszont az utcákat járom és próbálok segíteni az embereknek, persze pénzért. Nem akarok még éhen dögleni. Tudod átéltem ezt, azt a röpke életem alatt és rájöttem arra, hogy semmi sem alakult úgy, ahogy elterveztem. Bízz bennem, jobban teszed, ha te sem a magasztos céljaidat követed. Most komolyan: vad viadalokon a mának élni és boldognak lenni. Ha boldog vagy, könnyebb lesz minden. Szolgálni és meghalni is.