Jelige: aku

Beküldte: admin, 2013-06-02 16:44:00  | Címkék: , ,

Lomtalanítás

Okay,Houston, volt egy problémánk cseng a fülében a fura mondat.  Miért is ne lenne, van itt elég gond, az egyik az elviselhetetlen hőség. A másik a párás meleg. Mosókonyha, gondolja, amikor kilép az ajtón. Okay, Houston, volt egy problémánk. Méghogy volt. Igen, már az is gond, hogyan fizeti ki a magas villanyszámlát, légkondi nélkül elpusztul. Jobb lenne, ha fázna, akkor magára szedhetne valami rongyot, gyakran hoz haza használt, de jó cuccokat, legtöbbet föl se veszi, csak ott állnak stószban, kimosva, vasalásra várva. Nem akar ő már tetszeni senkinek. Ha nem talál rövid időn belül munkát, vége van. Okay, Houston, volt egy problémánk, zakatol a fejében. Ez nem fülzúgás, sőt rosszabb, ha ez sokáig így megy, be fog dilizni. Orvoshoz nem mehet. Nincs biztosítása. Amikor megköthette volna, nem tette meg. Ez a fejében motoszkáló mondat nem sürgősségi eset.

Pirivel is ki van minden vizekből. Miatta kerülgeti az utcára kitett tárgyakat, rájuk se néz. A nő mindig megjegyzi, minek gyűjtögetsz, pénzre lenne szükséged és nem lomokra. Tegnapelőtt azért csak körülnézett, a pára szinte ködként ereszkedett az útra, senki se merészkedik ilyenkor az utcára, csak az ilyenfajta, mint ő. Már az irányítópultot is kiszuperálták, hát eléggé ómódinak tűnt, ideje volt, hogy megszabaduljanak tőle. Ezzel szennyezik a környezetet, veszélyes hulladék, de hát ezek nem törődnek semmivel, bezzeg Európában. A kerekes székek még értek valamit, de az űrközpontosoknak nem jók, egyik széknek sem volt fejtámasza. Neki se lett volna jó, nincs helye a lakásban.

Okay, Houston, volt egy problémánk, csak ne hallaná ezt a szöveget, mi köze neki ehhez, oda még takarítónak se veszik fel. Nem hallgatott Pirire, ráült az egyik székre, innen irányították az űrhajót. Behunyta a szemét, aztán odakerekezett az irányítópulthoz. Nyomogatta a gombokat. Az űrközpontba képzelte magát. Kár, hogy nincs itt a közelben egy konnektor, ki lehetne próbálni ezt a szerkentyűt. És biztos sok értékes, felhasználható anyag is van benne. Mondjon Piri bármit, ő ide hozza a kerekes vontatóját és hazatolja az irányítópultot, otthon meg kidobja a sok lomot. Ő lesz az antiközpont. Majd akkor nem azt sulykolják, hogy Okay, Houston, meg hogy volt egy kis problémánk. Az a kutya meg nem ugatott, csak nézett, mintha vigyázná a lomokat. Talán ereje sincs ugatni, ebben a hőségben a kutya is szenved. Farkaskutya lehetett. Szívesen hazavitte volna, de nem tudná etetni. Okay, Houston, volt egy problémánk.

A kerekes vontatóra alig fért rá az irányítópult. Lassan és óvatosan tolta haza, senkivel sem találkozott az utcán, mintha teljesen kihalt volna a város. A szobában felszabadított egy sarkot az új szerzeménynek, már csak be kellett kapcsolnia. Megvizsgálta a rozoga konnektort, rendbe kéne tenni, a szomszéd gyerekek miatt is. Nyomogatta a műanyag keretet, repedés van rajta, az irányítópult csatlakozóját beillesztette lyukba. Csattanás és nem emlékszik semmire.

A kórházban ébred. Gyengének érzi magát, de nem fáj semmije, tudja mozgatni végtagjait, a körmei koromfeketék. Nagy szerencséje volt, mondja az orvos a vizitnél. A halálból hozták vissza. Másnap hazaengedik. Sok házimunka várja otthon. Nincs bejárónője, ő is meg tudja csinálni. Pirinek sem engedi, hogy házitündéreskedjen nála, nem arra kell neki a nő. Sajnos néha unja a szövegelését, mindig ugyanazok a témák, nem is tud figyelni rá, ebből aztán jönnek a veszekedések. Most is jönne ápolni Lacust, ahogy mondja Piri, de ebbe most nem megy bele, a kórház után jól esik egy kis csönd és nyugalom. Hallotta eleget a nő korholását, hogy hazavitte azt a monstrumot. Okay, Houston, volt egy problémánk, hallja, de nem meri elmondani az orvosnak.

Hazaérve újból megvizsgálja a konnektort, körülötte a fal koromfekete. A bútorok félrenyomva. Ott volt az újraélesztés. Tetszik neki a szó. Élesztés. Újra. Az irányítópult jelzőlámpája villog. Nincs csatlakoztatva. Látja, de nem érti. Ha eltávolodik tőle, kialszik a zöld fény. Okay, Houston, volt egy problémánk, hallja valahonnan, talán a tévéből, de az sincs bekapcsolva. Eszébe jut, a távirányítóban lemerült az elem. Már nem emlékszik, kivette-e a használt elemeket. Megnézi, nincsenek benne. Keresnie kell négy új ceruzaelemet. A TV beindul. Még egyszer kinyitja az elemek rekeszét, üres. Nyomogatja a gombokat, működik, kereshet a programok között. Nem kapcsolja ki, vasalás közben fél szemmel szereti nézni a tévét.

Előveszi a vasalót, keresi a hosszabbítót, a konyhai konnektorból vezetné az áramot. Ahogy kézbe veszi a vasalót, a piros gomb világít. Mintha be lenne kapcsolva. Nincs bedugva a konnektorba. Kidobhatja ezt is. Leteszi a vasalódeszkára, kimegy az ingekért. Égett szagot érez. A vasalódeszka füstöl, a piros gomb világít, Okay,Houston, volt egy problémánk hallja. Nem tudja kikapcsolni a vasalót,leteszi a konyha kövére. Teljesen leizzadt, beáll a zuhany alá, megnyugszik. Előveszi a hajszárítót, mielőtt csatlakoztatná, az is bekapcsol. Ugyanez történik a villanyborotvával is. Bediliztem, gondolja. A pszichiátrián is alkalmazták régen az elektrosokkot, jut eszébe. Közben a rádióhoz is hozzáér és már megy is a zene. Okay,Houston, volt egy problémánk, és skandálni kezdi a szavakat. Mit mondjon Pirinek? Az igazat? Csak letorkolná, hogy ő ezt előre megmondta.

Nem bír a lakásban maradni.  Csak Piri hívását várja. Mindig késik. Nem vár tovább, mobilon se hívja, este az aku kijelzője nullán állt, nem akarja kézbe venni a készüléket. Kilép a lakásból, beül a kocsiba, bedugja a kulcsot, nehezen szokott indulni ez a tragacs. Meg se fordítja az indításhoz a kulcsot, felbúg a motor. Megugrik a kocsi, a gázt nyomja és nem a féket. Nekimegy a fának. Okay,Houston, volt egy problémánk.

A kórházban ébred, külön szobában fekszik, keze, ujjai bekötve, sötét fáslival. Mintha szigetelőszalag lenne rajta. Nővér jön be, reggelit hoz. Leteszi az éjjeliszekrényre. A nővér keze után nyúl, de nem éri el, a nő kihátrál a szobából. Okay,Houston, volt egy problémánk.