Jelige: van-ko

Beküldte: admin, 2012-02-05 16:08:12  | Címkék:

Üvegkötés

„Hová lettek a családi ereklyék”[1], olyan fontos ez? Opál, átlátszó, törhetetlen, törékeny; a kötések ugyanazok, mint a kristályos kvarchomokban, de a kapcsolatok nem rendezettek, a kötéstávolság, a kötések szöge változó. Obszidián. Természetes üveg. Nagyanyám, akire nem emlékszem. Volt üvegkancsója.

Fémrészecske hozzáadásával színt kap az üveg, gyakran arany, ezüst, mangán, vas-oxid keveredik benne, az arany rubinvörösre, a nikkel-oxid szürkére vagy lilásvörösre festi, sárga, zöld, rózsaszín, barna változatokat más fémek elegyítésével érik el.

Nagyanyám kancsója réz-oxidtól, esetleg kobalttól lehetett kékes árnyalatú. Játszani volt jó vele, mindig csak pár percig, mert anyám visszapakolta a polcra, magasra, kicsi vagy még, leejted, mondta. Igaza lett, darabokra tört. Kora nyár volt, az udvar tégláin csillogtak az üvegcserepek, anyám összesöpörte, én bűntudatot éreztem. Valamihez nem voltam elég, vagy elég jó. Hiánya valakinek, hiánya annak, ami hozzátartozott, egybekapcsolódott, a törés jóvátehetetlen.

Kiskancsót vettem pár éve egy ócskapiacon. Otthon tisztára mostam, kívül szárazra töröltem, de a belseje vizes maradt, a ceruzavékony nyakán át lehetetlen volt az öblös aljat kitörölni. Nem tudtam mit kezdeni a vízcseppekkel, olyanok voltak, mint a gyöngysor. Azt hittem, elmúlik idővel, de nem, hiába szárítgattam évekig. Szerettem.

Később váltam, költöztem, vigyáztam az üvegemre, külön csomagoltam, kerestem a helyét az új lakásban. Alulra került az egyik polcra, porosodott. Gondoltam, a cseppek majdcsak felszáradnak, eltűnnek végre a belsejéből. Később már nem gyöngyöket láttam, ki tudja, mit érez, érezhet-e az üvegkancsó, ami nem azonos a régivel, de az sincs, amihez tartozott. Pár hónapig rakosgattam. Dühös, haragos lettem, ha takarítás közben a kezembe akadt.

Egyik este földhöz vágtam. Készültem erre, néztem hosszan, végigsimítottam, még azt is mondtam, ne haragudj, minden erőmmel kell.

A cserepeken kismértékben látszanak még a tetraéderek, de nagy méretekben már nem. Ezért is nehéz leírni a szerkezetet, különösen a köztes tartományban, ahol sem a statisztika, sem a tetraéderek nem segítenek. A kötések változatosságának kutatása a fizika vagy más tudomány egyik alapkérdése lehet, „szellemképüket az utódok őrzik.”[2]

 


[1] Kálnoky László: A kegyelet oltárán
[2] Kálnoky László: A kegyelet oltárán