Jelige: Pető Fisch Andor

Beküldte: admin, 2012-01-19 13:09:26  | Címkék:

Szociohorror

„Hová lettek a családi ereklyék”[1] elvitte őket a bank. Demokrácia van mindent lehet, még tönkremenni is. Nagyon vigyázni kell ám az álmokkal mert még a végén megvalósulnak, mondja egy régi kínai közmondás. Béla is álmai áldozat lett. Volt neki egy kis suszterüzlete, eléldegélt belőle, meg volt mindene három gyerkőc, feleség házikó, és egy kopott kis járgány. Minden reggel az élet nyertese életérzéssel indult munkába Bélánk, ez az impresszió midig addig tartott, míg a garázsból kiállva jobbra nem tekintett és el nem foga a fülemüleirigység sárgás lilás démonmadara. A szomszéd szép új gépkocsija hintette el azt a magot lelkében ami később a húsevő virágaként marta szét életét.

Bélánk a neten az autóhirdetéseket bújja, serényen, Meg is van a befutó, elmegy hát az autókereskedésbe. Ott öltönyös jól fésült ficsúrok megdumálják a járműről, és valami frankról és hitelről is említést tesznek, de ki tud már arra figyelni, amikor az áhított cél már ilyen közel.

Szerződés megköttetik, az eufória leírhatatlan, bár korán sem olyan hosszú futamidejű mint ahogyan a törlesztő részletes csekkek szálingóznak.

Béla kis suszterüzlete mellet nyilaik egy pláza, benne egy cipőbolt, rendkívüli akció ha visszaviszik régi cipőjüket, fizetnek kis forintocskát új cipelőt kap a nép.

Béla üzletébe még az ördögszekér se téved be, a bolt szépen rajta a bizonyos tönkön. Bevétel nem jön, a csekkek viszont szorgosan. A bank levelet küld, visszaveszi a szép járművet.

Béla fia, Bélus pöfögő morajlásra kel fel este, az alig 8 éves kerub szőke kissrác macis pizsamával baktat mezítláb garázs hideg kövén. Látja, hogy apu a zárt garázsban járó motorú kocsiban szunyókál, felé tar bár tudja hogy ki fog kapni mert mezítláb mászkál a hideg garázsba.

Bélus elálmosodik, és leheveredik apja mellé „szellemképüket az utódok őrzik.”[2]


[1] Kálnoky László: A kegyelet oltárán
[2] Kálnoky László: A kegyelet oltárán