Jelige: répatorta

Beküldte: admin, 2013-04-07 23:05:24  | Címkék: ,

Őt is

A fizetett közönség megvetését már a stúdióba lépése előtt érezte. Ahol felismerik, mindig ugyan az történik: a feszült csendet követő sugdolózás után érkeznek a halk, majd az egyre hangosabb megjegyzések. Együttérzést csak elvétve kap.
A történtek utáni első napokban még vissza-visszaszólt, de egy idő után csak lehajtott fejjel ment tovább, tette a dolgát. Most is inkább az asztalon elhelyezet mikrofont bámulta.
Az interjú előtti percekben idegesen kezdte el gyűrögetni fekete garbója ujját. Nem akart sírni, gyengének látszani, szánalmat kelteni. A pénz miatt ül most itt, emlékeztette magát, csak is a pénz miatt.

Sokat elmélkedett azon, hogy mit is fog mondani ezen az estén. Mesélhetne az első átvirrasztott éjszakáról, amikor fia egy hónaposan, lázasan sírdogált. A halkan kínzó tejfogak érkezéséről, vagy az első lépéseiről az alagsori szoba fapadlóján. Mesélhetne arról a pillanatról is, amikor kacagva rohantak bele a Balaton vizébe, hatalmas strandlabdát kergetve maguk előtt. A rengeteg megoldásra váló házi feladatról, a reggelente elcsomagolt uzsonnákról. Említhetné az ajándékba kapott rajzokat, a zsebében talált kavicsokat, zsírkrétákat. A rengeteg plezúrt a térdén, a bántó gúnyokat, melyet a szemüvege miatt kapott társaitól. A hatalmas barna tekintetét, mellyel rácsodálkozott egy-egy autóra, mozdonyra, vagy felidézhetné izgága fészkelődését a templomi misék alatt.

Érezte, ezek talán kevesek ahhoz, hogy megértsék. Ki figyel arra a törekvésre, amit azért tett, hogy fiát felnevelje legjobb tudása és lehetősége szerint?

Korán ment férjhez, mondták sokan, nem lesz ez így jó. Most, hetvennyolc éves fejjel sem tenne másként. Hét éves volt a fia, amikor özvegy lett. Férje váratlanul és tragikusan hagyta el a földi világot, mai napig a fülébe csengnek a lelkész bíztató szavai, amivel a gyász fájdalmában próbált vigaszt nyújtani. Egyedül maradt az iskolás gyermekkel, aki osztályelsőként végezte el az elemit. Osztályfőnöke tanácsára gimnáziumba íratta. Reggelente továbbra is kakaóval ébresztette, ingjeit nagy gonddal vasalta.

Az első és talán legkomolyabb veszekedésük a motor miatt történt. Fia határtalan lelkesedését és féktelen örömét rontotta el aggódásával, féltésével. Két napig nem beszéltek egymással. A balesetet követően soha nem említették azt a két napot. A törött csont gyorsan gyógyult, a lelkét gyötrő bűntudat azonban soha nem csendesült. Talán, ha akkor erélyesebb, meggyőzőbb…

Egyszobás garzonba költöztek, varrónői fizetéséből arra telt csak. Emlékei közt tisztán él az a perc, amikor fia három nagy bőrönddel átlépte a rozoga barna faajtó küszöbét. Fél év múlva összeházasodott Évával. Minden hétvégét náluk töltött, az első unoka érkezésekor hozzájuk költözött. Fel sem merült benne a gondolat, hogy ne velük éljen, ne legyen része a mindennapjaiknak.

Időközben, az asztal másik végén helyet foglalt az ismert, közönség kedvenc műsorvezető. A próbafelvétel alatt már váltottak pár szót, semmi személyeset, technikai jellegű ismerkedés volt csupán.

A műsorvezető körül három asszisztens is sürgölődött, ővele már senki nem foglalkozott.

A fények erősödése után a férfi ránézett, biztató mosoly nélkül csak ennyit mondott:

- Kezdhetjük. – egy lélegzetvétel után mesterkélt nyugalommal belekezdett tényszerű felkonferálásába. – Két hete történt, hogy egy somogyi város életét felzaklatta K. Róbert szörnyű tette. A médiában csak a „somogyi lövöldözőként” emlegetett K. Róbert huszonkettedikén délelőtt, különös kegyetlenséggel, előre megfontolt szándékkal végzett feleségével és két gyermekével. Tettét követően a városban tovább folytatta ámokfutását, tizenkettő személyt megsebesített, négyük állapota jelenleg is válságos. A házban velük élt K. Róbert édesanyja is, aki az események idején nem tartózkodott otthon, fia tettéről később, a hírekből értesült. Ma este, csak a mi műsorunkba beszél a történtekről.

A pénz miatt ül most itt, emlékeztette magát, csak is a pénz miatt. A fiának nagyobb szüksége van rá most, mint valaha. Kell az a pénz az ügyvédhez, ezért ha kell, vállal minden felelősséget, nem volt jó anya, rosszul nevelte, bántotta, indokolatlanul büntette. Nem szerette. Csak ne bántsák a fiát.

Ő jó gyerek volt.