Jelige: csizmike

Beküldte: admin, 2013-04-08 18:52:32  | Címkék:

Kati baba

 A kémény melletti ablakon besütött a nap. A padláson egy férfi elemlámpával keresgélt a lim-lomok között. Szatyrok,dobozok egymás hegyén-hátán. Pókháló, por mindenütt. Az egyik gerendánál egy baba szendergett. Egy zacskóba volt bebugyolálva. Egyszercsak kipattantak a szemei,felsírt,ahogy az erős férfikéz felemelte. A babának ismerősnek tűnt az arc,emlékezett rá…

Virágmintás sportbabakocsiban puha,finom ruhába felöltöztetve, egy nagy dobozba becsomagolva kapta őt ajándékba a szülinapjára Mariannka.  Babusgatta,etette,itatta,pelenkázta,elnevezte őt, Kati babának. Még a nyaraláskor is magával vitte. A Balaton partján sétáltatta őt a kislány. Az ágyában aludhatott,kényeztette az egész család. Mariannka tanitónő nagynénje szebbnél-szebb ruhákat is varrt neki. Szép idők voltak ezek az évek Kati baba életében. Aztán Mariannka felnőtt,már nem játszott vele. Őt becsomagolták, betették egy szatyorba,a babakocsit is összecsukták és felkerültek a padlásra. Kati baba ahogy letették,becsukta a szemeit,Csipkerózsika álomba merült. Mariannka néhány év múlva férjhez ment,vidékre költözött és született egy kislánya, Anna.
-Na,Magda,megtaláltam Katit!-porolgatta le a ruháját a férfi.
-De jó,hogy megtaláltad,mindjárt megtisztogatom!-kapott utána Mariannka édesanyja. Ahogy megfogta a babát,az már mosolygott, felismerte őt is. Az asszony óvatosan lefejtette a ruháit, kibontotta a pelenkából,amelyet húsz éve a kislánya adott rá. A férje ott állt mellette, meghitt pillanatok következtek.

Néhány hete Mariann panaszolta édesanyjának,hogy még a „Vaterán” is milyen sokba kerül egy baba babakocsival.
-Óh,ott van Kati baba a padláson,ő jó lesz?-jutott eszébe Magdának. Mariann boldog volt,újra látni fogja Katát,az ő kislányáé lesz a legkedvesebb babája. Napokig keresgélt az apja a padláson, de aztán megkerült. Magda úgy döntött,hogy elviszi vonaton a megtalált kincseket. Katit felöltöztette,mivel hideg volt,még sapkát, zoknit is húzott rá. Az összecsukott babakocsi mellé tették, egy nagy átlátszó zacskóba, melyből csak a fejecskéje látszott ki. A Csipkerózsika álom után a baba érdeklődéssel figyelte a vonaton az utasokat. Sokan rámosolyogtak,egy kislány még a fejét is megsimogatta. Késő éjszaka érkeztek meg Mariannékhoz. A kicsi már aludt, Kati boldogan simult régi játszópajtásához,beszívta az illatát. Kíváncsian várta,hogy mi fog történni vele. Másnap reggel a mosógépbe került, Pörgött-forgott a gépben, kicsit félt,de becsukta a szemét,hogy a mo-sószeres víz ne csípje. Aztán amikor megszáradt, felöltöztették. Nemsokára felébredt Annácska is.
- Nézd csak, Ő Kati baba, Anyáé volt,most már a Tied! - ahogy nyújtotta Anna felé, felsírt a baba,erre Mariann ősi ringató mozdulatokkal csitítgatta. Anna egy kicsit meglepődött, de aztán megsimogatta a baba fejecskéjét. Megitatta,bepelenkázta és boldogan tologatni kezdte őt a babakocsiban…