Jelige: A Sálas

Beküldte: admin, 2013-03-25 22:00:49  | Címkék:

Ajándék

1.
Nyílik, csuklik, zörög, kattog, pereg, serceg, hullik, rezzen, zörren, harsog, csattan, pattan, rámnéz, beszél, nevet, vihog, tapsol, ugrik, csobban, robban, ordít, kérdez, cibál, rámnéz, megfog, ÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ
Nem foglak meg. Gyere velem!
Hová viszel?
Hinta, csúszka, lépcső, homok, mosoly, kérdez, nevet, hallgat. Papírt veszi, hosszan figyel, lábat lógat. Székem zörög, tollam serceg. Szép a haja, szép a szeme, mondom neki, megköszöni. Hol a sálam? Nem találom! Itt van, tessék! Folytathatom.
Képen lányok, kiabálok, Hol a sáljuk? Nyakuk kint van! Most rajzoltam sálat nekik.
Mit csinálnak? Szájuk görbe, szemük nedves. Miért sírnak? Honnan tudjam? Hát mellettük? Bankrabló van. Mit éreznek? Honnan tudjam? Ez csak egy kép. Nem éreznek.
Értékelés: gyanú bevált. A vizsgálat eredménye, szakértői begépelve. Aláírva, javasolva, anyukámnak odaadva. Diagnózis elhallgatva, én nem tudom, anya mondja. Apa elmegy.
Hol a sálam! Nem találom! Dehát nyár van! Apa hol van? Elutazott.
Sálat hagyott?

2.

Nem fogod elhinni: Juditot otthagyta a Laci! Kiderült a gyerekükről, hogy beteg! Pedig olyan kis szép, egészséges arca van. Mindig köszön. Bár a magázást nem tudták neki megtanítani, folyamatosan tegez, és sose néz rám, mikor beszélni akarok vele! Meg folyton az a sál a nyakába. Télen-nyáron! Mér’ nem veszi le az anyja?! Sokat visított, az volt a feltűnő! Szerintem ez egyszerűen hiszti. Ha nem az van, amit ő akar, akkor bevágja a durcát. Dühöng, csapkod, van, hogy a földhöz veri magát mérgében, rángatja az anyját! Na, ha az én gyerekem lenne, nem csinálná ezt, az biztos! Mindegy, én nem szólok, semmi közöm hozzá. A múltkor is átmentem, a vajat kenegette a kanapéba. Az anyja rá se bagózott. Aztán csak elvette tőle a vajat, az meg ordított, visított. Adja ide egy délutánra, majd én megnevelem!
Én nem szóltam semmit, az ő dolga. De azért gondolhatod, na. Csodálkoztam.

3.

Egyszerűen nem hiszem el. Biztos elnéztek valamit. Rendben, mindig is tudtam, hogy furcsa egy kicsit, hogy valami más, de hogy pont erről lenne szó… nem hinném. Mondjuk a pszichológus egyáltalán nem volt a helyzet magaslatán. A gyógypedagógusról nem is beszélve.  Még hogy menjek ki a szobából?! Hát nem én ismerem a legjobban a saját gyerekemet?! Azt hiszik, egy vizsgálat alapján majd meg tudják mondani mi a jó neki?!
Én küszködök vele hat éve, és menjek ki a szobából. Cseréljünk, aztán majd meglátjuk, mennyire okosak…
Ráadásul most meg egyedül is maradtam a kettővel. Laci elhagyott minket. Régóta nem volt igazi a dolog, mióta Tomi ….hogy is mondjam….olyan öt éve romlott el.
Úgy éreztük, hogy nem szeret minket. Más gyerekek puszit adnak az anyjuknak, ölelik az apjukat. Laci engem hibáztat. Azt mondja, a nevelésem miatt. Nem tudom…
talán ha jobban…
vagy ha ott másképp….
Holnap viszem az iskolába. Olyan rideg, kopár az egész. Na de hátha.
Az okos gyógypedagógus azt mondja, nem az én hibám.
Szeretnék hinni neki.

4.

Köszi, hogy érdeklődsz:)
Lassan kezdek beletörődni. Egy hónappal ezelőtt vizsgálaton volt, azóta sem szabad róla beszélni. Anya ki van borulva, Apa meg elment. Nem tudom hová. Jó ideje gyanítom, hogy van valakije, szerintem ahhoz költözött.
Az meg különben nem számít, hogy én mit csinálok. Mindenki Róla beszél, róla kérdez, sajnálják anyát, Apára haragudnak stb.
Szóval a családi életünk egyenlő a nullával. De nyugi, annyira nem gáz. Már megszoktam…
Jut eszembe, mi volt hétvégén? Találkoztál Krisszel? Úgy drukkolok, hogy összejöjjetek! Beszéltem a haverjával, szerinte is totál összeilletek. Lájkoltam is az egyik képet, amin hárman vagytok a fürdőszobátokban. Tudod, amin úgy csücsörítesz. Láttad?

5.

Igen, leléptem! És akkor?! Nem őket hagytam ott, csak az anyjukat. Félrenevelte a fiamat. Majd megkeresem őket, ha kicsit összeszedtem magam anyagilag. Mégse állíthatok oda ajándék nélkül. Tudom, hogy Szandi tabletet szeretne, de Tominak ugyan mit vegyek?!
Sálat, mi?!
Vegyen neki az anyja sálat.

1.

Lebben, fénylik, színlik, szaglik, hullám, szellő, csillog, ragyog, lebben, fénylik, színlik, szaglik, hullám, szellő, csillog, ragyog,

sálam.