Versképek, ahogy a festő látja – Interjú Fürjesi Csabával

Beküldte: Mihályi Géza, 2014-06-08 19:44:04  | Címkék:

Mint már korábban beszámoltunk róla, május közepén indult Versképek című pályázatunk. A pályázat sikerét mutatja, hogy az első két kétben közel 100 pályázat érkezet. A Versképek című pályázat témáját a XV. Táblaképfestészeti Biennálén résztvevő kortárs művészek: Wahorn András, Dobó Bianka, Fürjesi Csaba, és Szabó Ábel egy-egy inspiratív festménye adja. A téma egyik alkotóját Fürjesi Csabát kérdeztük az irodalomhoz való viszonyáról, a művészeti ágak összekapcsolásáról valamit a képéhez írt versekről

Fürjesi CsabaOlvasta már a festményéhez írt verseket?  Mennyire adják vissza az Ön által vászonra festett gondolatokat? Van olyan alkotás, ami megfogta az Ön műve és a vers által közvetített mondanivaló hasonlósága, vagy épp ellenkezőleg, az átadott üzenet különbözősége miatt?

Igen olvastam őket és meglepődtem, mert jók.  Lénygében a hangulatuk tetszett, az érzés, amit kiváltottak bennem. Érdekes, hogy ki hogyan fogadja a festményem, kiből mit vált ki. Belső vívódásokkal, talányokkal teli, szorongások, remények, stb., olyan, mint a kor, amiben élünk. A kép festésekor ez volt a célom, hogy ezek kifejeződjenek. Úgy látszik ez sikerült.

Mi a véleménye a művészetek ilyen típusú összekapcsolásáról? A pályázat sikere azt mutatja, hogy az irodalmárok szimpatizálnak vele.

Ez teljesen rendben van, és még több ilyen kapcsolódást kell kreálni. Alapjában véve minden művészeti ág ugyanazt a dolgot keresi, mutatja, láttatja a saját formanyelvén, emiatt több a kapcsolódási pont, mint azt gondolnánk.  Emberi létünk legmélyebb, legalapvetőbb kérdéseiről csak a művészet képes őszinte és természetes párbeszédre.

Egyébként milyen a kapcsolata az irodalommal? Szokott verseket olvasni/írni?

Sokat olvasok, döntően magyar és nemzetközi kortárs irodalmat.  Itthoni írók közül sokat jól ismerek, többen írtak már a művészetemről.

Mi jön a Vízöntő éve után? Milyen munkákon dolgozik jelenleg?

Jelenleg egy nagy projecten dolgozom Ausztriában. A Hallein-i papírgyár csarnokaiban lesz egy kiállításom a grafikáimból, melyeket a helyben készült cellulóz lapokra készítek. Rendkívül izgalmas a több ezer négyzetméteres csarnokokban megélni a műalkotások létét és üzenetét. A kiállítás idén ősszel nyílik több művészeti kísérő programmal együtt.