Marton-Ady Edina

Beküldte: migeza, 2012-05-24 19:34:07

A Bemutatkozó rovatunkban elsőként Marton-Ady Edinát kérdeztük többek között a Kálnoky pályázatról, Ady Endréhez kötődő rokonságáról, és irodalomról alkotott nézeteiről. Edina a Kálnoky pályázaton megosztott harmadik helyezést ért el UMI című novellájával.

A Kálnoky pályázaton JADE jeligéjű pályázatával megosztott 3. helyezést szerzett. Hogy értékeli az eredményt? Mi a véleménye a pályázatról és az irodalmipályázat.hu weboldalról?

Marton-Ady EdinaTermészetesen az első helynek jobban örültem volna. Elégedett vagyok az eredményemmel. A pályázat témája nagyon jó volt, mert nehéz feladat volt visszhangot találni önmagamban a megadott sorokra. Rengeteget kellett gondolkodnom, amíg megtaláltam azt a témát, amiben benne volt az az érzelmi töltet, amit én kiéreztem ebből a két sorból. Tudatosan tartottam magam távol az eredeti verstől, mert féltem, hogy befolyásolna, így azt már csak akkor olvastam el, amikor beadtam a pályázatot. Meglepődtem, amikor kiderült, hogy hivatásos, kötettel már rendelkező írók, költők is részt vesznek a megmérettetésben, ez ugyanis szinte bevehetetlen akadályt jelent a kezdőknek.  Talán ennek is tudható be, hogy megosztott helyezések születtek. A weboldal.  Én kicsit átgyúrnám. Funkciójának nagyjából megfelel, de esztétikailag nem a legfelemelőbb. A menü is kicsit nehézkes, nehezen lehet eljutni A-ból B-be, pláne az új felhasználóknak, mint amilyen én vagyok. Egy letisztult felület néhány képpel közelebb hozná az olvasókhoz. Tartalmilag is fejleszthető lenne, mivel igen széles réteghez eljut – ezt bizonyítja a 300 pályázó – létrehozhatna online irodalmi felületet is. Akár irodalmi online folyóiratot. Merjünk nagyot álmodni!

Gyakran indul hasonló pályázatokon? Mesélne pár szót eddigi irodalmi munkásságáról.

Nem. Ez volt az első pályázatom. 1 éve kezdtem el komolyan foglalkozni az írással. Keményen dolgozom, hogy javítsak a stílusomon, hogy stilisztikailag, formailag és tartalmilag a legjobbat hozzam ki magamból. Ebben rengeteget segít, az az alkotói csoport ahová járok, a Különjárat. Inspirálnak, sokat tanulok tőlük és a mentorunktól. Hiszem, hogy a jövőben sokukkal találkoznak majd az olvasók. Eddigi irodalmi munkásságom, olyan sajnos még nincsen. Írásaimat a férjem olvassa el először és Ő az, aki mindig támogatott abban, hogy ezzel kellene foglalkoznom. Amit elértem vagy elérek a jövőben azt neki és a belém vetett hitének köszönhetem.  Meg persze a konok, makacs jellememnek.

Mit szeretne elérni az irodalomban?

Ingyen kávét és saját asztalt a New York kávéházban. Viccet félretéve. Saját könyvet szeretnék, olvasottságot. Szeretném, ha azok, akik kezükbe veszik az írásomat, egy pillanatra az én szememmel néznének körül. Ez elegendő lenne.  Ennél többet szerintem egy író sem kívánhat.

Ha jól értesültünk, rokoni szálak kötik Ady Endréhez. Tudna mesélni erről? Hogyan őrzi a költő emlékét?

Ady Endre az én dédapámnak, Ady Jánosnak volt az unokatestvére. Nagypapám mesélte, hogy a költő zilahi diákként színjeles tanuló volt és az én dédapámat, Jánost elsős-másodikos gimnazista korában tanította is, amiért az ükapám némi havi járandóságot utalt neki.  Az emlékét én is csupán költészetében tudom őrizni, ami nagyon közel áll hozzám.

Vers vagy próza?

Ha én követem el, akkor próza. Ha olvasom, akkor mindkettő.

Örök dilemma, hogy a nevezési díjas vagy nevezési díjtól mentes pályázat. Önnek mi az álláspontja a kérdésben?

Én nem nagyon vagyok otthon ebben a kérdésben. Ahogyan már mondtam is, ez volt az első pályázatom.  A jelenlegi gazdasági körülményeket, az irodalomra fordított pénzt figyelembe véve érthető, ha egy pályázat pénzdíjas. Számomra mégis komolyabbnak hatnak azok a pályázatok ahol nincsen ilyen díj. Ott kiegyenlített a verseny, bárki tud jelentkezni, nem pénzkérdés.

Az irodalom mellett mivel foglalkozik?

Anya vagyok, van egy 2 éves kisfiam. Szakmám szerint keramikus lennék, de rengeteg munkahelyem volt már. Voltam CAD programozó, optikai eladó, rendezvényszervező, tanulmányi referens. Szeretem, hogy ennyi mindenben kipróbálhattam magam, mindenhol tanultam, láttam, tapasztaltam. A világ, a társadalom, a hétköznapi élet nagyon összetett dolog. Jó, ha sok apró részletét látjuk, mert akkor olyan perspektívák is megnyílnak, amiket addig nem is vettünk észre. Valószínűleg sokféle munkám lesz még, ebben reménykedem.

Segítsen nekünk! Milyen témákban írna szívesen?

Bármilyen témában szívesen írok feltéve, ha van időm tanulmányozni, ráhangolódni. Hozzám közelebb állnak azok a témák, amik a mikrokörnyezetből kiindulva próbálnak rávilágítani alapvető emberi értékekre. Szeretem kibontani a részleteket, belevonni az olvasót a környezetbe, hiszen csak akkor lesz részese az írásnak, ha képes belehelyezkedni a főhősbe, ha helyet foglal annak burkában, mint egy kényelmes karosszékben. Tehát a téma alapvetően mindegy csak legyen hely kipárnáznom azt a széket.