Kölüs Lajos

Beküldte: admin, 2012-06-05 22:14:24  | Címkék:

Kölüs Lajost, a Mustármag és Levendula című kötet szerzőjét kérdeztük az indulásáról, kötetéről és azon irodalmi körökről, melyeknek tagja. Lajos a Kálnoky pályázaton megosztott harmadik helyezést ért el Ónagymama fényképe című versével.

Mióta foglalkozik írással? Beszélne pár szót irodalmi munkásságáról?

Tizennégyéves korom óta írok verseket. Publikálni csak 2008-tól kezdtem, a Magyar Naplóban jelent meg először versem, majd később az Új Dunatájban, Parnasszusban, Kalligramban. Verskötetem 2011-ben jelent meg a Parnasszus kiadásában.

Úgy tudom, több irodalmi körnek is tagja. Mesélne erről egy kicsit?

Marnó János szemináriumára jártam 2007-től. 2007/2008-ban végeztem el a Magyar Író Akadémiát, Kukorelly Endre szemináriumi csoportjába kerültem. Később alakult meg az ő vezetésével az Erlin Páholy, amelynek a mai napig aktív tagja vagyok. Párhuzamosan részt vettem Turczi István szemináriumán, és a törzstagok 2011-ben alapították meg a FILTER író csoportot, amelynek azóta is tagja vagyok.

Nemrég jelent meg első kötete, a Mustármag és levendula. Mit mondana az olvasóknak a kötetről?

Közel negyven év verseit tartalmazza. Falun születtem, a természet közeliség mai napig meghatározza habitusomat. Verseim is erről árulkodnak. Nem tagadom a női nem iránti vonzódásomat, nem egy versem szól ezekről az érzésekről.

Marton-Ady Edina, a Kálnoky pályázat másik harmadik helyezettje említette, hogy ő a feladatban szereplő művet direkt nem olvasta el, mert nem akarta, hogy az eredeti mű befolyásolja alkotómunkáját. Ön is hasonlóan tett?

Én vettem a bátorságot és elolvastam az idézett művet. Egyébként is nagy tisztelője vagyok Kálnoky Lászlónak.

Verseskötete alapján azt gondolná az ember, hogy verseket szeret írni, de a pályázatainkon prózával is indult. Mely műfaj áll Önhöz igazán közel?

Többek biztatására kezdtem el másfél éve, a versek mellett, prózát is írni. Izgalmasnak találtam az új megszólalási formát és úgy érzem, hogy most ezen a nyelven tudom magam a legjobban kifejezni. Verset továbbra is írok és közlök.

Mik az irodalommal kapcsolatos jövőbeni tervei?

Készítem második verskötetem és egy novelláskötetet is szeretnék megjelentetni.

Ön rendszeresen pályázik az irodalmipalyazat.hu által indított pályázatokon. Mik a tapasztalatai ezekről a pályázatokról, a weboldalról?

A weboldalt megfelelőnek tartom, a pályázatok elbírálása és azok megjelentetése időben néha késve történik, sejtem, hogy ennek oka a nagyszámú pályázat lehet.

Örök dilemma, hogy nevezési díjas vagy nevezési díjtól mentes pályázat. Önnek mi az álláspontja a kérdésben?

Számomra mindkét lehetőség megfelel.

Milyen témában várná következő pályázatunkat?

New York helyszíni pályázat folytatása, valamint további vers- és novella pályázat kiírása, témakörtől függetlenül.

A New York Irodalmi Páholyban tartott Helyszíni Szépírói Versenyen is találkozhattunk Önnel. Milyen volt részt venni egy ilyen szokványosnak nem mondható eseményen?

Megismerve a kávéház múltját, megtisztelő érzés volt jelen lenni és részt venni a pályázaton, ez egy komoly írói kihívást jelentett, az ad hoc jelleg miatt. Szívesen részt vennék a továbbiakban is egy ilyen megmérettetésen.