Versképek

Beküldte: migeza, 2014-05-17 14:16:50  | Címkék:

Idén újra a festészethez kapcsolódó közös irodalmi pályázattal jelentkezünk, a Tiszatáj irodalmi folyóirattal és a szegedi REÖK-kel. A pályázat egyfajta kulturális kuriózumként – csakúgy, mint tavaly – a festészetet és az irodalmat hivatott összekapcsolni. A Versképek című pályázat témáját az idén 30 éves múltra visszatekintő Táblaképfestészeti Biennálén résztvevő kortárs művészek: Wahorn András, Dobó Bianka, Fürjesi Csaba, és Szabó Ábel egy-egy inspiratív festménye adja.

2014. május 17. és július 13. között kerül megrendezésre a XV. TÁBLAKÉPFESTÉSZETI BIENNÁLÉ, mely a szegedi nyár egyik legjelentősebb képzőművészeti eseménye. A kiállítás a hazai kortárs festészet keresztmetszetét adja: a színvonalas seregszemlét immár több mint három évtizede rendezik meg, és idén negyedik alkalommal biztosít neki méltó helyet a REÖK.

versképekEbben az évben minden eddiginél nívósabb anyagot sikerült beválogatni a tárlatra, hazánk legjelentősebb kortárs alkotóitól. Közel 100 mű várja az érdeklődő látogatókat – ezeket több mint 400 beadott alkotás közül választotta ki a zsűri. Az érdeklődők megtekinthetik többek között feLugossy László, Nádler István, Joseph Kádár, ef Zámbó István, Csurka Eszter, Ilona Keserü Ilona, Aknay János, Wahorn András, Vojnich Erzsébet alkotásait. A szegedi művészek közül a munkásságukkal már méltán nagy hírnévre szert tett festők képviseltetik magukat a biennálén, így többek közt Henn László András, Pataki Ferenc, Aranyi Sándor, Sejben Lajos.

A kiállításhoz kapcsolódóan közös irodalmi pályázattal jelentkezünk, a Tiszatáj irodalmi folyóirattal és a szegedi REÖK-kel együtt. A tárlat megnyitásával egy időben meghirdetésre került irodalmi pályázatra olyan verseket várunk, amelyek a négy festmény egyikének képi világához, vagy az alkotás címéhez kapcsolódnak.

A háromtagú bizottság által kiválasztott művészek és alkotásaik: Wahorn András Kívül – belül című festménye, Dobó Bianka Állomás című alkotása, valamint Fürjesi Csaba A vízöntő éve és Szabó Ábel Elhagyott üzem című művei. A Táblaképfestészeti Biennálé július közepéig lesz látogatható, így az érdeklődők élőben is megtekinthetik az irodalmi pályázaton szereplő festményeket, de a festmények fotói oldalunkon, és a Tiszatáj folyóirat online változatán, a tiszatajonline.hu-n is elérhetők.

A verseket 2014. június 15-ig várjuk, azonban a pályázat 150 beérkezett alkotás esetén a meghirdetett idő előtt lezárul, a pályázaton nevezési díj nincs. A zsűri által kiválasztott nyertesek pénzjutalmat, könyvcsomagot valamint  a Szegedi Szabadtéri Játékok egyik előadására szóló jegyet kapnak nyereményül a támogató Tiszatáj folyóirat és REÖK jóvoltából.  A jól sikerült írásokat a Tiszatáj papír alapú kiadásában vagy online változatán is megjeleníti.

Részletes pályázati kiírás elérhető itt.