Indul a New York Irodalmi Páholy

Beküldte: migeza, 2012-03-28 20:22:17  | Címkék:

Tudjuk, hogy a budapesti New York Kávéház nyerte el nemrégiben a világ legszebb kávéháza címet. De nekünk, magyaroknak a New York több, mint kávéház: irodalmi hagyományunk, nemzeti önismeretünk része és büszkesége. Különösen ezért van jelentősége annak, hogy ma, egy évszázaddal később a New York Irodalmi Páholy elindításával egyszerre tiszteleghetünk a nagy elődök, és a mai írónagyságok előtt, és visszahozhatunk valamit abból, amit a „boldog békeidők” hangulatának szokás nevezni.

A New York Irodalmi Páholy nyitóestjének íróvendége a ma élő legnagyobb költő, a kétszeres Kossuth-díjas Juhász Ferenc. Vendégei két jóbarátja: Konok Tamás festőművész és Kovács Levente zeneszerző. Hármuk szakmai-emberi kötődése nagyszerű művekben is megnyilvánul, ennek lehet tanúja április 15-én 18 órától az érdeklődő közönség.  A régi tradíció jegyében kerül felavatásra Juhász Ferenc művészasztala a költő fényképével, aláírásával, és eredeti kéziratával; korábbi köteteiből és személyes relikviáiból pedig minikiállítás nyílik a kávéházban.  A programhoz kapcsolódó érdekesség, hogy az estet megelőzően az Irodalmi Páholy művészeti vezetője és az irodalmipalyazat.hu helyszíni szépíró versenyt hirdetett, korántsem véletlenül ’nyugatos’ témára. Ennek díjait a zsüri gyorsértékelése után Juhász Ferenc személyesen adja át az alkotóknak.

A New York Irodalmi Páholy negyedévenként jelentkezik; következő estjének fővendége a Széchenyi-díjas tanár-irodalomtörténész-televíziós személyiség Ungvári Tamás lesz, aki művészbarátai körében mesél a nyugatos hagyományok továbbéléséről.

A New York Irodalmi Páholy kamararendezvényei közül kiemelkedik a Nyugat Bár címen induló zenés irodalmi sorozat, amely a jelen irodalmi életének rangos alakjait, és művekkel bizonyított fiatalabb tehetségeit vonultatja fel. Első vendége a televízió irodalmi műsoraiból jól ismert Kossuth-díjas kiváló költő-műfordító-professzor, Lator László lesz.