Hadik Irodalmi Szalon vol. 27.

Beküldte: migeza, 2013-04-10 23:42:04  | Címkék:

A csillagok világa - Bornai Tibor, Kepes András és Vámos Miklós estje

A Hadik Irodalmi Szalon áprilisi, A csillagok világa című estjén három meghívott vendéggel az irodalom, az írás, a média, a zene és a nagy találkozások egyaránt központi témává válnak. Az estre 2013. április 24. 19.00 órakor kerül sor a Hadik Kávéházban.

Vámos Miklós
t és Kepes Andrást televízió, illetve rádióbeli saját műsoraikkal, felejthetetlen interjúikkal, beszélgetéseikkel ismerősként köszönthetjük majd a Hadik Kávéházban, de közéleti szereplésük mellett barátságuk, s mindenekelőtt az írói tevékenység is összekötő szál.

Vámos Miklós és Bornai Tibor, mint a Vámos Miklós Rock & Blues Band magyar, illetve külföldi slágereket, saját szerzeményeket ad elő, s járja programjával az országot - nagy népszerűségnek örvendve. Bornai Tibor szintén több kötet szerzője, legutóbbi könyve 2012-ben jelent meg.

Április 24-én az írás, a külvilágra való reflexió, barátság, A csillagok világa, a megismert tudás átadása, irodalom és zene egyaránt a beszélgetés témája lesz, s természetesen Vámos Miklós és Bornai Tibor zenélni is fog.

Bornai Tibor zenész, zeneszerző 1970 körül lépett fel először, mint énekes. Játszott a Kentaur együttesben, majd 1981-1991 között a KFT (együttes) szerzője valamint billentyűs-énekese volt. 1984-től Koncz Zsuzsa, Somló Tamás, Mácsai Pál, Sivók Irén, Nagy Natália, Ács Enikő, Görbe Nóra, Eszményi Viktória dalainak zeneszerzője, szövegírója. 2001-ben Ultramarin néven zenekart alapított. Gimnazista kora óta több mint 530 dalt írt. Több kötete is megjelent, például 2012-ben Az ecseri úti oroszlán, ami Bornai negyedik könyve, s így nyilatkozott róla: "Egy évvel ezelőtt otthoni rendezgetés közben egy dobozban leltem rá apám kézzel teleírt jegyzeteire, lapjaira. Kibontottam és átnéztem őket, és utána úgy éreztem, apám személyes történelemnézete és az enyém sok tekintetben kapcsolódik egymáshoz. Apám idén száz éve született, és ez apropó volt számomra arra, hogy megpróbáljam összefűzni a két Bornai Tibor írásait, gondolatait". 

Kepes András
író, újságíró tanulmányait három földrészen, három nyelven, kilenc iskolában végezte, Budapesten, Bejrútban, illetve Buenos Airesben. Első cikke 17 évesen jelent meg. A Magyar Rádió és a Magyar televízió munkatársa volt. Ő tudósított elsőként a cannes-i, a berlini, a moszkvai, a tokiói, a San Sebastian-i filmfesztiválról, Hollywood-ból és a Nobel-díjátadásokról. Az ő mikrofonja előtt szólaltak meg először magyar képernyőn a világsztárok, köztük Woody Allen, Glenn Close, Dennis Hopper, Sophia Loren, Marcello Mastroianni, vagy Yves Montand. 1985-ben meghívták Fulbright kutató-tanárnak a New York Egyetemre. Számos televíziós műsor szerkesztője és műsorvezetője volt.
Jelentős írói munkássága is, így a Tövispuszta, a Matt a férfiaknak (Polgár Judit sakkozó életéről), illetve válogatáskötetei, a Könyv-jelzők. A Kepes-krónika Beszélgetések kötetében Kepes beszélgető alanyai közt keresi és találja meg a közös hangot, s a könyv 1994-ben az év legnagyobb hazai könyvsikere lett. 

Vámos Miklós író, forgatókönyvíró, dramaturg, sokáig láthattuk képernyőn, mint műsorvezetőt, beszélgetések szervezőjét (2005-től az Alexandra Könyvesházban a Vámos Klub keretén belül neves írókkal és költőkkel beszélgetett), de volt kiadóigazgató (Ab Ovo Kiadó) is.
Vámos Miklós (Tibor) 19 éves koráig használta a Tibor nevet, amikor Jovánovics Miklósnak, az Új Írás szerkesztőjének javaslatára a másik anyakönyvezett keresztnevére Miklósra változtatta. 
35 kötete jelent meg, írt regényeket, színműveket, novellákat, filmforgatókönyveket is. Legismertebb regényei: Zenga zének, A New York-Budapest metró, Anya csak egy van, Apák könyve. Magyarországon 4 drámáját mutatták be (például Asztalosinduló, Világszezon). Műveiben elsősorban a család és a történelem összefüggéseit ábrázolja a legszívesebben.
Legutóbbi regénye, a Szitakötő -nemzedékünk regénye- 2012-ben jelent meg.

Az esten a Vámos Miklós Rock & Blues Band játszik majd.  A háziasszony Juhász Anna  lesz.

Belépőjegy: 500 Ft, az estre a belépés regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek az anna_juhasz(kukac)hotmail.com címen. Belépés és ülőhelyfoglalás 18.00 órától, az érkezés sorrendjében!