Hadik Irodalmi Szalon vol. 26.

Beküldte: migeza, 2013-03-19 22:40:41  | Címkék:

A művészet anatómiája - Czeizel Endre, Horgas Eszter és Virág Judit estje


A Hadik Kávéházban kerül megrendezésre A művészet anatómiája című est 2013.március 26-án 19 órától. A februári nagysikerű Generációk estje után márciusban a téma nem változik. Először kapcsolódik be a Hadik Irodalmi Szalon estjeinek sorába az orvostudomány és a kutatás - a magyar művészeti élet kiemelkedő alkotóit veszik górcső alá és keresik a kérdést, min múlik, hogy valaki kiemelkedő művész: költő, festő vagy zeneművész lesz. A világ tele van rejtélyekkel. Egyik ilyen rejtélyesen működő folyamat az öröklés tehát, amelynek révén egy utódban egy előd alakja, specifikus sajátosságai vagy tulajdonságai megjelennek. A genetika ugyan már nagyon sok mindent megállapított erről a folyamatról, ennek ellenére újabb és újabb megválaszolatlan kérdések merülnek fel.

Márciusban arra vállalkoznak a Hadik Irodalmi Szalonban, hogy Czeizel Endre orvos-genetikus, Virág Judit művészettörténész, igazságügyi szakértő és Horgas Eszter fuvolaművész társaságában a művészet kialakulásáról, híres festőinkről és családjukról, költőkről és Horgas Eszter saját pályájának kialakulásáról és fontos állomásairól, mesél, a művészetek egymásra tett hatásairól beszélgetnek majd. 

Czeizel Endre orvos genetikus 1973 óta végez genetikai tanácsadást. Kutatásai kiemelkedő témája az öröklődés, a genetikai ártalmak, a veleszületett adottságok vizsgálata. Kiemelkedő szerepet vállalt a genetikai ismeretterjesztésben. Kiemelten sokat foglalkozik a művészek: költők, festők, zenészek génjeinek kutatásával. Igazolja munkáiban - a magyar költő-, zeneszerző- és tudós géniuszokat vizsgálva -, hogy a génjeink igen jelentős mértékben meghatározzák biológiai felépítésünket és lelki képességeinket. " Az emberi tehetség legnagyobb természeti kincsünk, ezen belül a géniuszok képviselik az emberiség legfőbb értékét."

Virág Judit művészettörténész, igazságügyi szakértő az Eötvös Loránd Tudományegyetem művészettörténet és francia szakán végzett, majd a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli múzeumának muzeológusa lett. 1988-tól az újjászülető magyarországi műkereskedelmi és aukciós piac aktív szereplője, árverezője. Doktori disszertációját 1982-ben írta. Területe a 19-20. századi magyar festészet. Sokat tett festők megismerése, befogadása érdekében. Pályája elején a "huszadik századi festészet feldolgozatlan volt nálunk, tele fehér foltokkal." Nagy szerepe van, volt abban, hogy ismertté váltak olyan alkotók, akik azelőtt legfeljebb a megtűrt kategóriába tartozhattak, például a magyar avantgárd képviselői. Rengeteg festőt a megszülető műkereskedelem hozott be a köztudatba."

Horgas Eszter fuvolaművész már gyerekkorában kapcsolatba került az irodalommal és a zenével: édesapja Horgas Béla költő, édesanyja Levendel Júlia író. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott, Kovács Lóránt és Sebők Erika fuvolaművészek, illetve Kurtág György és Rados Ferenc kamarazene-professzorok tanították. 1992-től tanszékvezetőként működik a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola fafúvós tanszékén. 1993-ban megalapította a Forrás Kamarazenei műhelyt, 2000 januárjában a Class Jazz Band-et, 2001-től kezdődően látott napvilágott CD sorozata Horgas Eszter arcai címmel. Huszonéves korában jelent meg az első lemezem Vígh Andrea hárfaművésznővel a Capriccio német kiadónál, azóta közel harminc lemeze jelent meg. "Óriási szerencsének tartom, hogy ebbe a családba születtem. Három testvéremmel, tulajdonképpen, az anyatejjel szívtuk magunkba a kultúrát. A szabadság, a gondolkozás, a szeretet működésének alapjait."


A három vendéggel génekről, művészetről, irodalomról-zenéről és festészetről. öröklésről, családról, pályáról fognak beszélgetni!

Háziasszony: Juhász Anna

Belépőjegy: 500 Ft, az estre a belépés regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek az anna_juhasz(kukac)hotmail.com címen. 

Belépés és ülőhelyfoglalás 18.00 órától, az érkezés sorrendjében!